Bij het kiezen van een geschikte RPA aanbieder zijn er ontzettend veel punten waar rekening mee moet worden gehouden. Elke aanbieder verkoopt een andere software, welke op veel punten van elkaar verschillen. Zodra de keuze is gemaakt om aan RPA te beginnen zullen er genoeg nieuwe vragen binnen je organisatie ontstaan: ‘Hoe vergelijk ik alle verschillende aanbieders?’, ‘Wat zijn kwaliteiten waarop ik moet letten bij deze keuze?’. In deze blog geven wij enkele belangrijke punten die mee moeten spelen in je keuze.

 

1. Technologische innovaties.

Het is belangrijk dat aanbieders zich bezig houden met het verbeteren van hun software en zo voorlopen op veranderingen in de markt. Bij je keuze moet je dan ook naar de vernieuwing van hun software kijken. Een goede aanbieder brengt in ieder geval elke jaar een nieuwe versie of zelfs een nieuw product op de markt en voert tussendoor kleinere aanpassingen door. Handig hierbij is om te weten dat je een RPA aanbieder altijd mag vragen om hun ‘product development roadmap’ vrij te geven, waarin toekomstige innovaties van de software vermeld worden. Op deze manier kun je niet alleen kijken naar innovaties uit het verleden, maar ook naar de toekomstplannen van de aanbieder. Veel complexe processen zijn nog niet voor 100% te automatiseren, maar als je een aanbieder kiest die veel bezig is met innovaties bestaat de kans dat hun producten dit in de toekomst wel kunnen realiseren. Ook zijn er nieuwe robots op de markt die het proces ‘zelf’ kunnen leren door bestaande data te analyseren. Dit bespaart je een hoop werk bij de verdere implementatie.

 

2. Goede support service.

Voor een RPA aanbieder is het ook van belang dat zij zowel een goede klantenservice als technische support hebben. Dit houdt onder andere in dat zij een klantenservice hebben die ook werkelijk je technische vragen kan beantwoorden. Zij moeten daarnaast ook bereid zijn om één-op-één hulp aan te bieden en langs te komen bij grote problemen. Het moet niet het geval zijn dat zij je compleet loslaten nadat je voor hen hebt gekozen. De service moet door het hele proces heen beschikbaar blijven.

 

RPA aanbieder

 

3. Beschikbaar trainingsmateriaal.

Hoe beter het trainingsmateriaal van de aanbieder is, hoe gemakkelijker het voor jou wordt om de robot succesvol te implementeren. Dit trainingsmateriaal kan bestaan uit trainingen die op locatie worden gehouden, trainingen die op afstand worden aangeboden of online trainingen die werknemers kunnen volgen.

 

4. Gemakkelijk gebruik.

Ook al lijkt RPA misschien heel ingewikkeld, met een goede aanbieder moet dit meevallen. Het is hun taak om de software gebruiksvriendelijk te maken. Vooral voor je werknemers kan dit van groot belang zijn. Zodra zij het gevoel hebben dat zij met de robot om kunnen gaan en het systeem ook begrijpen, zullen zij de veranderingen sneller accepteren. Ook voor managers en de IT-afdeling is het van belang. Het is niet de bedoeling dat RPA het werk alleen maar ingewikkelder maakt.

 

5. Eenvoudigheid en snelheid van implementatie.

Dit punt valt samen met het vorige punt. Waar het vorige punt ging over het gebruik na de implementatie, daar gaat dit punt over de implementatie zelf. Belangrijk hier is dat de integratie met gebruikte software binnen je bedrijf gemakkelijk gaat. Op deze manier hoef jij zelf geen veranderingen in je IT-landschap door te voeren en kan de robot snel en eenvoudig geïmplementeerd worden.

 

6. Schaalvoordelen.

Hier vallen twee punten onder. Aan de ene kant is het van belang dat de software in staat is om zich aan te passen aan pieken en dalen binnen een proces. Het is hiervoor van belang dat de robot zich gemakkelijk aan het productievolume kan aanpassen en bij een piek op grote schaal kan presteren. Daarnaast is het van belang dat de robot mee kan groeien op de lange termijn (mits je bedrijf hier interesse in heeft). In veel gevallen zien wij dat zodra een RPA project geslaagd is, organisaties het willen uitbreiden naar andere processen. Hier moet de software wel toe in staat zijn. Dit houdt in dat het ook toegepast moet kunnen worden op andere processen en het dus niet gelimiteerd is tot één bepaald soort proces. Als dit wel het geval is dan moet je voor de volgende processen weer een nieuwe aanbieder kiezen, wat nieuwe kosten met zich meebrengt.

 

RPA aanbieder

 

Natuurlijk zijn er nog vele andere punten waar rekening mee moet worden gehouden, maar de lijst hierboven geeft je een impressie van het belang van het maken van een afgewogen keuze. Uiteraard kunnen wij je ook verder helpen bij het kiezen van een geschikte RPA aanbieder! Heb je hier interesse in? Volg dan een training bij ons!

 

Ook interessant:

RPA consultants: waarom zou je?

Wat is een geschikt proces voor RPA: HELP!

Waarom is RPA juist nu relevant?

 


Source image: usine-digitale.fr, acceleship.com, house-of-control.nl