Elk jaar worden de verwachtingen van technologische ontwikkelingen hoger en wordt er vol spanning naar zowel nieuwe als ‘oude’ technologieën gekeken. Dit jaar, in 2019, zijn twee van de meest veelbelovende technologieën RPA en AI. Automatisering staat centraal in de volgende fase van digitale transformatie en gaat op steeds grotere schaal ingezet worden. Hierdoor zijn organisaties in staat om nieuwe niveaus van klantwaarde te bereiken. Dit doen zij bijvoorbeeld door het realiseren van een snellere levering van producten, een hogere kwaliteit of meer gebruiksgemak. Waar deze hogere klantwaarde vorig jaar al door veel organisaties is bereikt door middel van RPA, daar gaan de robots dit jaar de klantwaarde naar een nog hoger niveau tillen, zo wordt verwacht. Deze hoge verwachtingen rondom RPA zie je ook terug in de groeiende winsten van RPA-aanbieders en het aantal organisaties dat de software implementeert. In deze blog bespreken wij de drie grootste verwachtingen van RPA voor 2019.

 

1. 10% van de banen zal verloren gaan in 2019, maar er zal ook 3% worden gecreëerd

Veel mensen zijn nog steeds bang dat robots al onze banen gaan innemen en ons hierdoor overbodig gaan maken, maar dit is niet waar. Zo is een populaire gedachte nog steeds dat robots bijna 50% van alle banen gaan overnemen. De impact van robots op de werkgelegenheid wordt echter al enkele jaren gemonitord en dit percentage blijkt niet boven de 10% te komen. Aan de hand van deze analyses wordt dan ook verwacht dat dit percentage in 2019 niet zal stijgen. Ook zullen er juist meer banen bij komen ten opzichte van vorig jaar (toen het 2% was). Dit komt doordat er meer geld geïnvesteerd gaat worden in de technologieën voor RPA, waardoor hier dus ook meer banen gecreëerd worden. Ook gaan robots en mensen juist naast en met elkaar werken in plaats van elkaar vervangen. Eigenlijk worden er wereldwijd dus slechts 7% van de banen geschrapt door automatisering, wat in Nederland nog lager zal uitvallen.

 

2019 en RPA

 

2. Een op de 10 start-ups zal meer robots dan medewerkers hebben in 2019

De meeste organisaties opereren tegenwoordig al met minder medewerkers dan vroeger. Bedenk bijvoorbeeld maar eens dat toen Facebook in 2012 Instagram kocht Instagram slechts 13 medewerkers in dienst had. Dat is een aantal waar bedrijven vroeger slechts van durfden te dromen. Maar door onze drive om effectief en efficiënt te werken zijn wij er de afgelopen jaren in geslaagd om veel dingen met minder menselijke inspanning te bereiken. Dit is al een trend bij grotere, succesvolle organisaties, maar het gaat ook steeds meer voorkomen bij start-ups. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om als start-up nu de markt te betreden, maar hulpmiddelen als automatisering kunnen het voor hen gemakkelijker maken (of zelfs noodzakelijk om een plek te veroveren in de markt). Voor 2019 wordt dan ook voorspeld dat één op de 10 start-ups zal gaan kijken naar taken in plaats van naar banen en bedrijfsmodellen rondom automatiseringsprincipes zal bouwen. Dit gaan de start-ups worden die op een meer flexibele, lean en agile manier werken.

 

3, De publieke sector gaat RPA eveneens omarmen

RPA wordt tot nu voornamelijk in de publieke sector toegepast. Ook dit gaat veranderen in 2019. Zo wordt voorspeld dat er een groei gaat plaatsvinden van RPA in publieke organisaties, zoals overheden en gemeentes. Dit toont aan dat RPA binnen alle branches en organisaties ingezet kan worden en dat steeds meer branches de software gaan omarmen.

 

Boek hier jouw RPA training

 

Bovenstaande zijn de drie belangrijkste voorspellingen voor 2019, maar er zijn (uiteraard) nog meer. Alle deskundigen zijn het erover eens dat RPA de komende jaren steeds populairder gaat worden en dat we nog lang niet alles van de software hebben gezien. Wil jij ook meedoen met de trend? Goed zo! Bekijk dan ons trainingsaanbod eens. Je kunt ook contact met ons opnemen voor overige vragen.

 

Ook interessant:

Robotisering van klantcontact: waarom is dit onverstandig?

Help! Wat is de beste RPA training voor mij?

Waar komt de grootste weerstand tegen RPA vandaan?

 


Source image: fool.com, theiuvo.com