Ondanks dat bijna elke organisatie en branche geschikt is voor RPA, zijn er toch enkele sectoren waarbij RPA het meest past. En dit geldt bijvoorbeeld voor RPA in de financiële sector. Binnen deze branche bevinden zich onwijs veel dagelijkse transacties, facturen en andere documenten die verwerkt moeten worden. De repetitieve taken binnen deze organisaties kunnen door de software van RPA eenvoudig geautomatiseerd worden, waardoor maximale efficiëntie behaald kan worden en kosten kunnen worden gedrukt. En doordat het binnen deze sector om zo’n groot aantal facturen, documenten en transacties gaat, is het voordeel van RPA nog groter. Dit zorgt vervolgens voor een voorsprong op je concurrenten.
Maar toch zien wij nog dat veel organisaties het eng vinden om RPA te implementeren en deze stap niet durven te zetten. In deze blog leggen wij vier obstakels voor RPA in de financiële sector uit. Vervolgens laten wij zien waarom dit eigenlijk niets meer is dan het zien van beren op de weg.
1. Het heeft geen prioriteit
RPA heeft voor veel organisaties geen prioriteit. Dit komt vaak doordat zij er niet voldoende kennis van hebben. Ook begrijpen zij vaak niet volledig wat de voordelen van RPA nou precies zijn en hoe dit zich in hun eigen organisatie zal uiten. Is dit een barrière die jij misschien bij jezelf herkent? Lees dan vooral even verder!
De implementatie van RPA in de financiële sector kan deze branche namelijk drastisch veranderen. Processen en organisaties zullen hervormd worden en zowel intern als voor klanten verbeteren. De processen worden namelijk niet alleen aanzienlijk sneller (en daardoor goedkoper) uitgevoerd door de RPA robots, maar ook 100% accuraat. De robot maakt geen menselijke fouten, aangezien hij altijd hetzelfde handelt en altijd dezelfde opgestelde regels volgt. Daarnaast kan de robot eenvoudig op- of afgeschaald worden bij pieken en dalen in een proces.
2. Financiële organisaties zijn vaak niet agile
Gek genoeg zien wij bij veel financiële organisaties nog dat zij eigenlijk helemaal niet agile werken. Hierdoor zijn zij niet goed in staat om snel te reageren op veranderende markten en omgevingsfactoren. In een branche waar fusies en overnames relatief vaak voorkomen, kan dit echter wel problematisch zijn. Daarnaast vragen klanten steeds meer van hun bank of verzekering. Ook hier moeten zij snel op kunnen reageren, om zo hun bestaande en nieuwe klanten niet kwijt te raken. Maar, ook dit kan lastig zijn als organisaties niet agile zijn.
Het feit dat sommige financiële organisaties met de bovenstaande aspecten dus al niet efficiënt om kunnen gaan kan voor hen eveneens een reden zijn om niet aan RPA te beginnen. Het idee dat er nóg meer veranderingen en nog meer aanpassingen worden doorgevoerd kan voor organisaties namelijk (te) overweldigend zijn. En dit kan organisaties het gevoel geven dat zij er nog niet klaar voor zijn.
Het mooie aan de huidige RPA software is echter dat het eenvoudig is ingericht en dat vrijwel iedereen de software kan bedienen. Het maakt hiervoor niet uit hoeveel technische kennis werknemers hebben. Dit wordt hen allemaal geleerd in trainingen (wat er meestal slechts een paar hoeven te zijn). Gemiddelde RPA implementaties duren slechts vier weken, in tegenstelling tot de implementatie van oudere software. En dit maakt het dat het vrij weinig inspanning kost voor je organisatie en het dus helemaal niet een overweldigende en heftige overgang is.
3. Huidige systemen en applicaties werken niet goed met elkaar samen
Binnen veel organisaties werken verschillende systemen en applicaties niet goed met elkaar samen. En veel organisaties hebben hierdoor het idee dat RPA geen geschikte oplossing voor hen is. Dit was misschien het geval bij de eerste RPA software, maar de huidige software is zo ver gevorderd dat het met vrijwel elk systeem en alle applicaties kan omgaan. De software kan je systemen zelfs beter laten samenwerken door gaten in systemen te dichten en een uniforme infrastructuur te creëren. Daarnaast is RPA zeer eenvoudig in je bestaande systemen te integreren. Er zijn vrijwel geen veranderingen of aanpassingen nodig; de software past zo in het huidige IT-landschap.
4. Angst voor slechte compliance
De laatste obstakel voor RPA in de financiële sector kan zijn dat organisaties bang zijn dat zij met de robot niet meer complaint zullen werken. Deze industrie is verreweg de meest gereguleerde industrie en moet zich aan de meeste wetten en regels houden. Dit kunnen regels of wetten van de overheid, van stakeholders of vanuit de organisatie zelf zijn. Als een bepaalde wet niet wordt nageleefd (denk aan de privacywetgeving of belastingwetten), kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Ook al is het slechts eenmalig. Veel banken hebben om deze reden al met hoge boetes te maken gekregen. Vanwege de grote druk om deze wet- en regelgeving na te leven kunnen organisaties het eng vinden om externe technologieën (zoals RPA) aan te schaffen. Ze zijn vaak bang dat ze hier minder controle over hebben, wat de compliance in gevaar kan brengen.
Ook dit is echter geen probleem voor de RPA robot. Juist doordat de robot de werkzaamheden altijd hetzelfde uitvoert en alle wetten en regels geïnstalleerd kunnen worden in de software kun je er zeker van zijn dat de robot compliant te werk gaat. Want daar waar een werknemers relatief eenvoudig een foutje kan maken binnen de wet- en regelgeving (want tja, we blijven nou eenmaal mensen), daar zal de robot zo’n fout niet maken (mits alle belangrijke wetten en regels in de software geïnstalleerd zijn dan). Daarnaast kun je eenvoudig analyseren hoe de robot presteert op bepaalde processen. Zo kun je er voor blijven zorgen dat de robot compliant blijft werken.
Dus, hopelijk toont het bovenstaande aan dat deze obstakels voor RPA in de financiële sector niet bestaan. En dat RPA juist zeer geschikt is voor deze branche. Juist omdat RPA in de financiële sector al veel wordt gebruikt is het van belang dat jouw organisatie niet te lang achterblijft. Want in het huidige landschap kun jij je dat niet meer permitteren!
Vind je het toch nog eng of ben je nog niet volledig overtuigd? Bekijk dan ons trainingsaanbod eens. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen voor overige vragen.
Ook interessant:
RPA angsten? Zo gek is dat niet!
Hoe overtuig je medewerkers van RPA?
Source image: biblicalleadership.com, researchgate.nl, oi.nl, chevinfleet.com