Wij zijn uiteraard overtuigd van de effectiviteit van RPA. Toch willen we je enkele alternatieven voor RPA geven. RPA is niet voor elk proces de geschiktste tool. Er zijn drie traditionele proces hervormingen die in sommige situaties ook geschikt kunnen zijn. Deze leggen wij hieronder verder uit.

 

1. IT hervorming

Er kunnen nieuwe systemen worden gebouwd die automatisering vergemakkelijken. Dit soort veranderingen kosten echter veel tijd en zijn prijzig. Dit is vooral zo als er nieuwe onderhoudssystemen (legacy-systemen) gebouwd moeten worden. Dit kan jaren duren, waar vaak geen tijd voor is. Als er een probleem of verbetering ontdekt is, wil de organisatie hier snel wat aan gedaan hebben. Het is begrijpelijk dat zij hier geen maanden of zelfs jaren op willen wachten.

 

2. Business Process Management Platforms (BPMS)

BPMS integreren verschillende applicaties en technologieën om zo processen meer te automatiseren. Het kan ook wel een ‘procesoptimalisatieproces’ genoemd worden. Het kijkt niet alleen naar het automatiseren van processen, maar ook naar het aansluiten van het werk van werknemers op deze automatisering. De voordelen van BPMS zijn echter wel gelimiteerd door de applicaties en technologieën binnen een proces. Als dit er niet veel zijn dan kan er namelijk ook niet veel geautomatiseerd worden.

 

3. Uitbesteden van processen

Veel bedrijven doen wel aan een vorm van uitbesteding. Eén hiervan is dat werkzaamheden of producties naar lagelonenlanden worden verplaatst. Hierdoor dalen loonkosten flink en kun je als bedrijf schaalvoordelen opdoen door het aan grote fabrieken uit te besteden. De andere vorm is dat bepaalde werkzaamheden door een ander bedrijf in Nederland worden uitgevoerd. Misschien omdat een bedrijf hier zelf niet de capaciteit, kennis of middelen voor heeft. Toch is te zien dat er daling in dit soort uitbestedingen plaatsvindt. Dit komt onder andere doordat er veel processen al zijn uitbesteed, maar ook omdat managers hebben gerealiseerd dat uitbestedingen niet tot innovaties leiden. Wil je nu nog een leidende functie ten opzichte van je concurrent innemen? Dan moet je fundamentelere veranderingen doorvoeren!

 

In de huidige bedrijfswereld zijn deze traditionele alternatieven voor RPA vaak niet toereikend genoeg meer. RPA kan processen snel en efficiënt automatiseren. Het heeft hierbij vijf voordelen ten opzichte van de andere mogelijkheden:

 

  1. Flexibiliteit: RPA kan voor bijna elke repetitieve taak worden ingezet en is dus erg flexibel inzetbaar.
  2. Gemakkelijke integratie: Doordat veel processen via bestaande regels lopen en bijna elk bedrijf met Windowssystemen werkt, kunnen RPA robots deze processen gemakkelijk begrijpen en integreren.
  3. Gemakkelijke implementatie: Er zijn al veel programma’s beschikbaar die ingezet kunnen worden bij een RPA implementatie en ervoor kunnen zorgen dat dit snel en gemakkelijk verloopt. Je hoeft dus geen maanden of jaren te wachten tot de verandering is doorgevoerd.
  4. Kosten: Robots zijn simpelweg goedkoper dan menselijke krachten. Het uitbesteden van je processen kan hierdoor niet meer goedkoper zijn dan het inzetten van een RPA robot.
  5. Snelheid: RPA is veruit het snelste te implementeren.

 

 

Alternatieven voor RPA

 

Bij het kiezen van één van deze mogelijkheden is het verstandig om naar de ROI te kijken. Als één van deze alternatieven voor RPA een betere ROI heeft dan is het wijs om hiervoor te kiezen.

 

Denk je dat RPA voor jouw bedrijf wel de juiste keuze is? Bekijk dan ons trainingsaanbod eens!

 

Ook interessant:

6x waarom ook jouw bedrijf RPA zou moeten gebruiken

RPA – de ongemakkelijke waarheid

Waarom is RPA juist nu relevant?

 


Source image: earticleblog.com, gemeente.nu