RPA is een veelbesproken onderwerp geworden in de media en het internet staat dan ook vol met artikelen die RPA vanuit allerlei verschillende invalshoeken benaderden. Helaas staat hier ook nog een hoop foutieve informatie tussen. Dit maakt het moeilijk om een helder beeld te krijgen van RPA en te weten wat feiten of juist fabeltjes zijn. Wij zien dan ook vaak dat mensen een verkeerd beeld hebben over belangrijke aspecten van RPA. Om deze mythes rondom RPA uit de luchten te krijgen lichten wij deze hier toe en laten wij zien hoe het dan wel zit.

 

1. Ik neem een echte robot in dienst

Eén van de grootste misverstanden rondom RPA is dat het hierbij gaat om werkelijke robots. Als je je al een beetje verdiept hebt in RPA dan weet je dat dit natuurlijk niet het geval is. Robotic Process Automation is misschien een misleidende benoeming in dit geval. Bij het implementeren van RPA zijn er geen fysieke robots aanwezig (zo cool is het helaas nog niet). Het is puur een software die op de achtergrond repetitieve handeling uitvoert.

 

Mythes rondom RPA

 

2. RPA neemt al het werk van werknemers over

Dit is niet het geval. Het is zo dat RPA veel repetitieve werkzaamheden kan overnemen, maar dit zorgt er juist voor dat werknemers meer tijd overhouden voor complexere, meer betekenisvolle werkzaamheden. Het is dus niet zo dat robots al het werk overnemen; zij vergemakkelijken het werk juist voor werknemers. Dit zorgt niet alleen voor een hogere werktevredenheid, aangezien werknemers meer tijd overhouden voor ‘leuke’ werkzaamheden, maar ook voor betere bedrijfsresultaten. Werknemers hebben nu namelijk meer tijd om creatief en innovatief te denken en kunnen zo manieren vinden om als organisatie beter te presteren.

 

3. Ik heb te oude besturingssystemen

Te oud bestaat eigenlijk niet voor RPA. Juist één van de voordelen van RPA is dat het bestaande systemen integreert, ook hele oude. RPA kan ingezet worden zonder dat er grote veranderingen binnen het IT-landschap gemaakt hoeven te worden. Je hoeft dus ook niet over te gaan op nieuwere besturingssystemen.

 

4. RPA is duur

Het is zeker waar dat voor de implementatie van RPA kosten gemaakt moeten worden. Zo moet bijvoorbeeld de RPA software aangeschaft worden, zijn er werknemerskosten die gemaakt worden rondom de implementatie en zijn er eventuele (aangeraden) consultatiekosten. Zodra RPA echter geïmplementeerd is, verdient het zichzelf al snel terug. De ROI stijgt snel en interne kosten kunnen gereduceerd worden. Ook is het een goedkopere oplossing dan een hele IT hervorming door te voeren of een Business Process Management Platform in te voeren. Daarnaast zijn de implementatiekosten voor een eerste RPA project vaak lager dan verwacht wordt.

 

Mythes rondom RPA

 

5. RPA is niet geschikt voor alle branches

Veel mensen denken dat RPA alleen geschikt is voor bepaalde branches en dat het voor andere branches geen toegevoegde waarde heeft of zelfs niet mogelijk is. Dit is verreweg van waar. Elke organisatie heeft repetitieve handelingen die geautomatiseerd kunnen worden en waarvoor RPA geschikt kan zijn. Het maakt eigenlijk helemaal niet uit in welke branche je organisatie zit. In onze blog over RPA in verschillende branches geven wij voorbeelden van hoe RPA ingezet kan worden.

 

6. Je hebt programmeringsvaardigheden nodig om RPA te kunnen gebruiken

RPA klinkt misschien heel ingewikkeld, maar dit valt reuze mee. Werknemers hoeven dan ook geen vergevorderde programmeringsvaardigheden te hebben. Zij moeten alleen begrijpen hoe de software werkt zodat ze in staat zijn om het te gebruiken. De meerderheid van de bestaande RPA software is relatief gemakkelijk in gebruik en kan zonder veel moeite geleerd worden door werknemers.

 

7. De robots kunnen wat mijn werknemers niet kunnen

Dit is bij RPA helaas nog niet het geval. De robot kan niks wat jij niet kunt, aangezien je hem zelf moet instellen. De robot kan alleen nog maar eenvoudige repetitieve handelingen overnemen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je dommer bent dan de robot!

 

Mythes rondom RPA

 

Helaas zwerven er nog wel meer mythes rondom RPA rond op internet, maar dit zijn degene die wij het meeste tegenkomen. In onze andere blogs kun je meer over RPA leren en wordt duidelijk dat deze mythes absoluut niet waar zijn.

Heb je interesse in RPA? Wij bieden verschillende trainingen aan. We zijn natuurlijk ook altijd telefonisch bereikbaar voor overige vragen!

 

Ook interessant:

RPA in verschillende branches

3 alternatieven voor RPA

RPA consultants: waarom zou je?

 


Source image: moovemarketing.nl, sciencenutshell.com, onlineverf.nl, govexec.com